موتور TU5P توربو اتکینسون به فراوری می رسد ، موتور تارا توربو می گردد؟
به گزارش کاناداکو، موتور TU5P توربو اتکینسون به فراوری می رسد و روی بعضی از محصولات ایران خودرو نصب خواهد شد. پیشرانه تی یو فایو پلاس در واقع نسخه بهینه شده پیشرانه TU5 است که به سیستم VVT و پمپ روغن متغیر مجهز شده است. این پیشرانه با کد TU5P-TC-ATK قرار است حالا به توربو شارژر مجهز گردد و از چرخه اتکینسون هم استفاده کند. نسخه تنفس طبیعی این پیشرانه با کد TU5P-NA-ATK نیز در برنامه فراوری قرار گرفته است. به نظر می رسد این آخرین به روزرسانی ها برای نسل پیشرانه های TU5 است و پس از آن باید با این پیشرانه ها خداحافظی کرد. اتفاقی که مدتهاست در گروه پژو - سیتروئن اتفاق افتاده است. در ادامه این گزارش به آنالیز مشخصات فنی این پیشرانه و خودروهایی که قرار است از آن استفاده نمایند، خواهیم پرداخت.
خبرنگاران - مجتبی اسماعیلی: شنیدن جمله نصب توربو شارژر روی یک پیشرانه همواره هیجان انگیز است. اما عجله نکنید، اینجا ایران است. پیشرانه های دولتی ایرانی معمولا به این دلیل به توربو شارژر مجهز می شوند که با اعمال محدودیت های شدید استانداردی نو، قابلیت راه رفتن خودرو را حفظ نمایند!
همانگونه که موتور TU5P توربو با چرخه اتکینسون قرار است فراوری گردد تا استاندارد یورو 6B را پاس کند. پیشرانه چرخه اتکینسون TU5P تنفس طبیعی نیز قرار است به فراوری برسد. پیشرانه های چرخه اتکینسون در بیشتر مواقع برای استفاده در خودروهای هایبریدی توسعه پیدا می نمایند و همزمان با بازده حرارتی بیشتر، استهلاک و مصرف سوخت پایینی دارند. اما بعلاوه، توان خروجی آنها کاهش می یابد. می توان پیش بینی کرد که احتمالا خودروهای هایبریدی قرار است بخش چشمگیری از سبد محصولات آینده ایران خودرو را به خود اختصاص دهند. در ادامه به آنالیز پیشرانه های نو ایران خودرو و مشخصات فنی آنها می پردازیم.
مشخصات فنی موتور TU5P توربو اتکینسون
هر چند هنوز اطلاعات دقیقی از جزئیات فنی پیشرانه TU5 توربو (TU5P-TC-ATK) در دست نیست، اما قطعات نیمه بالایی پیشرانه به دلیل تحمل فشار و حرارت بیشتر، باید تغییر نمایند. براساس اسناد موجود، موتور TU5P توربو قدرتی برابر 134 اسب بخار و 200 نیوتون متر گشتاور خواهد داشت. همین جا باید گفت که پیشرانه تی یو فایو توربو که تنها 100 سی سی از پیشرانه EFP توربو کم حجم تر است، توان خروجی خیلی کمتری دارد.
پیشرانه EFP توربو با حجم 1.7L می تواند 160 اسب بخار قدرت و 240 نیوتون متر گشتاور فراوری کند. می توان گفت که به احتمال زیاد استفاده از سیکل احتراق اتکینسون دلیل این خروجی ضعیف است. مصرف سوخت ترکیبی موتور TU5P توربو 6.5 لیتر در هر 100 کیلومتر پیش بینی شده است. به گفته شرکت ایپکو، این پیشرانه نسبت به نمونه فعلی موتور TU5P هفت تا 9 درصد مصرف سوخت کمتری خواهد داشت.
روی چه خودروهایی نصب می گردد؟
براساس داده های موجود، خودرو تارا دنده دستی اولین خودرویی خواهد بود که به پیشرانه TU5P توربو مجهز خواهد شد. هنوز خودرو دیگری برای این پیشرانه معرفی نشده است.
مشخصات فنی موتور TU5P اتکینسون تنفس طبیعی
همانگونه که پیشتر گفتیم، به جز موتور TU5P توربو، نسخه تنفس طبیعی این پیشرانه هم قرار است با سیکل احتراق اتکینسون عرضه گردد. این پیشرانه همچنان 1.6 لیتر حجم دارد و قرار است 107 اسب بخار قدرت و 140 نیوتون متر گشتاور داشته باشد. این پیشرانه پنج اسب بخار قدرت و چهار نیوتون متر گشتاور کمتری نسبت به نمونه فعلی پیشرانه TU5 پلاس خواهد داشت! دلیل این امر نیز استفاده از چرخه اتکینسون است که این چرخه را در ادامه شرح خواهیم داد.
مصرف سوخت 6.2 لیتر در هر 100 کیلومتر پیش بینی شده است که بنا بر داده های موجود، حدود پنج تا هفت درصد نسبت به نمونه فعلی کاهش نشان می دهد.
این پیشرانه قرار است برای اولین بار روی خودروی پژو 207 دنده دستی نصب گردد.
چرخه اتکینسون چیست؟
پیشرانه های امروزی معمولا با دو نوع سیکل Otto و اتکینسون کار می نمایند که نوع دوم در ایران بسیار ناشناخته است و موتور TU5P توربو اولین پیشرانه چرخه اتکینسون فراوری شده، در ایران است. اما خودروی وارداتی تویوتا لوین مدل 2023 از این چرخه استفاده می نماید. شرح مفصل این چرخه بسیار پیچیده است که در گزارش های آینده گسترده تر به آن خواهیم پرداخت. آنچه خلاصه می توان گفت این است که چرخه اتکینسون به وسیله تغییر کار در سیکل کمپرس نسبت به سیکل پس از احتراق، سطح نمودار زیر سیکل را افزایش داده، و کار بیشتری را از یک فرآیند احتراق فراوری می نماید. در این حالت مصرف سوخت خودرو بهینه تر می گردد.
این نوع از پیشرانه ها برای استفاده در خودروهای هایبریدی پیشرفته اند که بخشی از بار کاری روی موتورهای الکتریکی است. پیشرانه بنزینی خودروهای هایبریدی وقتی برای شارژ کردن باتری موتور الکتریکی روشن می شوند، معمولا روی دور 2500 الی 3000 قرار می گیرند. سیکل اتکینسون در این بازه، راندمان بیشتری نسبت به سیکل Otto دارد. این تنها یکی از کاربردهای این نوع از پیشرانه ها است.
حالا باید دید آیا معماری پیشرانه TU5 برای استفاده از سیکل اتکینسون مناسب است؟ آیا توان کمتر خروجی این سیکل، می تواند در نقاط مناسب باعث افزایش راندمان حرارتی و فراوری کار گردد یا خیر؟
منبع: بیت ران